Sokerimunkit eli vappumunkit

Sokerimunkit eli vappumunkit

n. 30 kpl.

Aineet:

4,5 dl maitoa

2 kananmunaa

2 pussia kuivahiivaa (11g pussi)

1,5 dl sokeria

1,5 tl suolaa

2 tl kardemummaa

10-12 dl vehnäjauhoja

150 g voita

Paistamiseen vähintään 1 litra rypsiöljyä. Vaikka päättäisit tehdä pienemmän määrän munkkeja ( esim. puolet reseptistä), on öljyä oltava vähintään litra.

Hienosokeria sokeroimiseen

Lue resepti huolella läpi ennen paistamista, koska öljyssä paistamiseen liittyy aina paloturvallisuuden huomioiminen.

Valmistus

Sulata voi.

Mittaa jauhot erilliseen kulhoon.

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, ja laita taikinakulhoon, sekoita joukkoon kuivahiiva. Sekoita joukkoon munat, suola, kardemumma ja sokeri. Kaada joukkoon jauhoja vähitellen ja alusta toisella kädellä. Lisää joukkoon jäähtynyt voisula, ja loput jauhoista niin että taikina irtoaa kulhon reunoista.

Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi.

Leivo jauhotetulla pöydällä pyöreiksi pulliksi. Laita kohoamaan leivinpaperin päälle, leivinliinan alle. Uunipellilläkin on kätevä kohottaa, vaikkei munkkeja uuniin laitetakaan. Kohota hyvin liinan alla.

Laita rypsiöljy korkeaan paksupohjaiseen kattilaan, tai valurautapannuun. ( Monesti suositellaan valurautapannua, mutta minä olen onnistunut kattilankin kanssa munkin paistossa. ) Lämmitä öljy n. 170-180 asteiseksi.* Paistimittarin kärjellä voit mitata. Jos ei ole mittaria, voit testata kuumuuden vaalealla leipäpalalla, esim paahtoleipäpala on sopivan kokoinen. Jos leipä paistuu ruskeaksi minuutissa, on rasva tarpeeksi kuumaa.

Tee kohonneisiin pulliin etusormien avulla reikä keskelle, ja pyöritä sopivan kokoiseksi aukoksi. Paista munkit rasvassa kattilan koosta riippuen 3-4 kpl kerrallaan. Muutama minuutti puoleltaan. Käännä reikäkauhan avulla.

*Tärkeää:Muista valvoa ettei rasva leimahda! Öljyssä paistaessa tulee olla huolellinen! Liesituuletinta ei kannata pitää päällä. Kiehumisen merkkejä ei saisi öljyyn suuremmin tulla.

Pidä kattilan kansi lähettyvillä ja laita kattilan päälle jos öljy kiehuu ja savuaa. Ota kattila levyltä. ÄLÄ koskaan sammuta leimahtanutta rasvaa vedellä. Paistamisen aikanakaan öljyyn ei saisi päästä putoamaan mistään vettä, koska se voi räiskähtää.

Sammutuspeite olisikin hyvä olla lisäksi aina keittiössä saatavilla.

Nosta paistuneet munkit lautaselle 2-3 talouspaperin päälle valumaan. Sokeroi hieman valuneet munkit yksitellen n. 1/5 litran kokoisessa kannellisessa purkissa, jossa on reilusti hienosokeria. Kääntele purkkia ylösalaisin muutaman kerran.

Muista ottaa paistamisen jälkeen öljykattila välittömästi pois levyltä ja jäähdytä rasva.

______

Muistathan, ettei jäähtynyttä rasvaa tule kaataa viemäristä alas. Vaan tulee hävittää muulla tavoin. Alle litran erän öljyä voi hävittää kompostoimalla tai biojätteen mukana. Itse hävitän yleensä muutamassa erässä. Biojätteessä on yleensä jotain kuivempaa mukana, joka imaisee öljyn itseensä.

Ethän käytä kuvia ilman lupaa!

2 vastausta artikkeliin “Sokerimunkit eli vappumunkit

  1. Nam 🤤 Varmasti tekevät kauppansa. Noita tein nuorempana ison määrän aina vappuna, kun syöjiäkin vielä riitti. Nyt voisi kokeilla pientä määrää gluteenittomina.

    Hyvä, kun mainitsit tuosta rasvan hävittämisestäkin. 👍

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s