Johannan valmennuksessa ruokarytmilläkin on paikkansa

Sain haastatella uuteen haastattelut- osioon Life Coach- valmentajaa. Haastattelussa Johanna Halonen.

Haastatteluissa jatkossa ruokaan, kotiin ja arjen hyvinvointiin liittyviä tekstejä.

Johanna toimii valmentajana Keski-Suomessa, mutta etäyhteyksien avulla voit saada valmennusta muualtakin.

Ensimmäiseksi kysyin Johannalta: ” Mikä sai sinut innostumaan ja kiinnostumaan Life Coach- valmentajan opinnoista ja työstä? ”

Minua on kiinnostanut kokonaisvaltainen hyvinvointi jo pitkään. Luin paljon tietoa netistä sekä kirjoista, opiskelin itsenäisesti. Kokeilin ja testasin asioita itse, valmensin tavallaan itse itseäni. Opiskelin myös silloista uutta työtäni varten Luontaistuoteneuvojaksi. Kuitenkin terveyskaupassa työskentelystä tuli tunne, että pystyisin auttamaan ihmisiä enemmänkin. Kaupassa asiakaskohtaamiset ovat hyvin lyhyitä. Harvoin ihmisillä on aikaa jäädä pidemmäksi aikaa juttelemaan asioista.

Erään valmennuskoulun mainos osui useasti silmiini Facebookissa. Minua kiinnosti se kovasti, mutta Jyväskylässä ei ollut kursseja ja matkustelu kerran kuukaudessa Helsinkiin ei ollut silloin vaihtoehto. Sitten eräs somevaikuttaja valmistui Life Coachiksi ja kiinnostukseni heräsi jälleen. Vuosi oli silloin 2019. Ryhdyin etsimään lisää vaihtoehtoja ja löysinkin toisen yrityksen, joka järjesti koulutuksia myös Jyväskylässä. Silti jäin asiaa vielä pohtimaan.

Olin erään lempiartistini konsertissa ja hän välipuheessaan sanoi jotenkin näin ”Jos teillä on joku unelma, jonka haluaisitte toteuttaa, niin toteuttakaa se! Koskaan ei ole liian myöhäistä!”. Totesin mielessäni kyllä, se on juuri näin! Seuraavana päivänä laitoin hakemuksen sisään Life Coach-kouluun. Opin kouluvuoden aikana todella paljon itsestäni, muista ihmisistä ja ihmisten erilaisuudesta. Erityisesti siitä, että me ihmiset ajatellaan asioista niin eri tavoilla ja se on tosi mielenkiintoista.

Valmentajana ja valmennettavana parasta on oivaltaminen, se hetki, kun lamppu syttyy!

Mitä Life Coach- valmennus käytännössä on?

Life Coach valmennus on ratkaisukeskeinen ohjausmuoto, jossa valmentaja auttaa valmennettavaa saavuttamaan hänen itse asettamansa tavoitteet. Valmentaja ei neuvo, vaan auttaa oivalluttavien kysymysten ja erilaisten harjoitusten avulla valmennettavaa oivaltamaan omat vastauksensa. Valmennettava tulee myös tietoisemmaksi omasta ajattelustaan ja ajattelutavastaan. Valmennusten on tarkoitus olla positiivia ja rakentavia, eteenpäin vieviä. Valmentajaa sitoo vaitiolovelvollisuus, myös sen suhteen keitä hänen asiakkaansa ovat.

Valmennukset alkavat ensin noin 20 minuutin ilmaisella alkukartoituksella, jossa varmistutaan ensin siitä, että tämä on se ohjausmuoto, jota asiakas on hakemassa / tarvitsemassa. Jos olemme molemmat sitä mieltä, että tämä ohjausmuoto on juuri se juttu, niin sovimme ensimmäisen tapaamisen. Ensimmäinen tapaaminen on usein kestoltaan pidempi (1,5 h) ja siinä käydään valmennettavan tämän hetkinen elämäntilanne läpi.

Valmentaja on matkan varrella tsemppari ja tuki, joka kannustaa ja kehuu. Voi olla tilanteita, joissa valmennettavalla ei ole ketään läheistä henkilöä, joka tukisi esimerkiksi elämäntapamuutoksessa. Saattaa olla juuri päinvastoin, että läheiset eivät ymmärrä, eivätkä näin ollen tue muutosta haluavaa henkilöä. Valmentajan tuki tällaisessa tilanteessa voi olla hyvinkin merkittävä!

Valmennettavan täytyy itse haluta muutosta ja olla valmis muutokselle. Henkilölle, joka ei halua muutosta, tämä valmennusmuoto ei sovi.

Valmennukset voivat olla joko yksilö- tai ryhmävalmennuksia. Yksilövalmennuksissa keskitytään vain asiakkaan omaan elämään sekä tavoitteisiin. Ryhmävalmennukset voivat sisältää, harjoitusten lisäksi, myös taustatietoa jostakin aihealueesta esimerkiksi unelmien tärkeydestä, stressistä tai ravinnosta.

Mitä valmennus taas ei ole?

Valmennus ei ole terapiaa, konsultoimista tai opettamista.

Kuinka kokonaisvaltaista valmennusta asiakkaat odottavat? Onko yleensä joku tietty asia, vai onko tarvetta isommalle elämän remontille usein?

Ensimmäisessä tapaamisessamme teemme alkukartoituksen nykytilanteesta ja valmennettava päättää, mitä hän lähtee tavoittelemaan. Ilman alkukartoitusta voi olla vaikea sanoa, mikä on se tärkein juttu, joka tulisi saada muutettua, jotta elämänlaatu paranisi. Usein neljä tapaamiskertaa on riittävä määrä.

Life Coach -työkaluja voi käyttää monenlaisiin eri asioihin mm. kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, ajanhallintaan, työhyvinvointiin (yrityksissä), uraan sekä vaurauteen.

Valmennuksessa pyritään keskittymään yhteen päätavoitteeseen esimerkiksi liikunnan lisäämiseen arjessa. Tämän jälkeen pohditaan minkälaisilla välitavoitteilla tuohon päätavoitteeseen päästään. Mitä tekoja se vaatii, ja millaisella aikataululla. Valmentaja haastaa asiakasta pohtimaan. Tiedostetaan myös mahdolliset esteet / hidasteet, jotka voivat häiritä tavoitteeseen pääsyä.

Kuinka paljon valmennuksissa tulee vastaan ruokavalion merkitys jaksamiseen? Autatko valmennettavia löytämään itselle sopivia ruokailutottumuksia, ravintoaineita ja ruokailurytmiä?
Mitä haluaisit sanoa heille jotka pohtivat omia ruokailutottumuksiaan?

Ruokavalion merkitys on tullut keskusteluissa usein esiin ja sitäkin käydään tarpeen mukaan alkukartoituksessa läpi. Esimerkiksi, jos koetaan tarvetta tarkistaa miten päivä oikeasti rytmittyy. Onko siellä riittävästi aikaa unelle, liikunnalle, ja ruokailulle. Ja miten järkevästi ne päiviin sijoittuvat.

Jos valmennettava kokee, että ruokavalio on se asia, joka täytyisi saada korjattua, niin sitten lähdemme pohtimaan mitä vaihtoehtoja asiakkaalla on. Tällöin on hyvä myös tehdä muutama päivä ruokapäiväkirjaa, jotta nähdään mistä päivittäiset ruokailut koostuvat. Silloin oikeasti näkee, mikä on tilanne nyt, mitä tulisi muuttaa ja mikä on jo hyvin.

Life Coach ei siis ole sama asia kuin Personal Trainer, joka antaa tietyn ruokavalion ja kertoo tarkkaan mitä syödään, kuinka paljon ja milloin.

Heitä, jotka pohtivat omia ruokailutottumuksiaan pyytäisin miettimään, millaista olotilaa he ruokailulta odottavat? Miltä syömisen jälkeen tuntuu? Jos se tunne ei ole sellainen kuin haluaisi, niin mitä voisit jatkossa tehdä toisin?

Mikä on lempiruokasi? Entä lempiherkkusi?

Eniten minun tulee syötyä uunissa valmistettua broileria ja riisiä (valmistuvat kätevästi yhtäaikaa samassa vuoassa), lisukkeeksi tuoreita kasviksia.
Lempiherkkuani ovat kyllä marjapiirakat, vaniljakastikkeen kera.

Kuinka itse rentoudut?

Rentoudun mm. kahvikupposen äärellä, mieluiten hiljaisuudessa. Aamun ensimmäinen kupillinen kahvia nojatuolissa istuen, katsellen ikkunasta ulos on minulle paras tapa aloittaa uusi päivä. Kiireettömästi. Vapaapäivinä kahvihetki tauottaa päivää ja antaa tilaisuuden rauhoittua.

Ruokailuhetket, varsinkin kotona, ovat myös tapa rentoutua. Pyrin syömään kiireettömästi, nauttien ruoasta. Tekemättä mitään muuta siinä samalla, eli olla esimerkiksi lukematta päivän posteja tai selaamatta somea.
Töissä lounastauon päätteeksi usein istun vielä hetkisen paikallani, silmät kiinni ja sitten olen taas valmis jatkamaan töitä.

Kiitokset Johannalle haastattelusta!

Lisää Johannan valmennuksista ja ajatuksista voit lukea hänen Facebook-sivultaan.

Kuvat: Helppoa ja herkullista, Anna Myllymäki

Ethän käytä blogin kuvia millään tavoin ilman lupaa! Kiitos!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s